2022. december 30., péntek

A Prehispán Amerika kultúrái 3.

 Inkák

 

15.sz. folyamán az inkák az Andesekben jelentős birodalmat hódítottak meg, amelynek a kp-ja Cuzcóban volt, és amely Kolumbia déli részéig, a mai Chile északi határáig terjedt. Tahuantinsuyuban (négy égtáj- ez volt a birodalom inka neve), a runa-szimit, az emberek nyelvét beszélték, amit a spanyolok kecsuának neveztek el. A győztes inkák ráerőltették vallásukat a leigázottakra. Ennek a vallásnak Inti, a napisten volt a legfőbb istensége. Az Inka, a Nap Fia, abszolút uralkodóként kormányzott.

 

A láma és az apaka volt az inka gazdaság 2 fő állata. Az alpakát hosszú, selymes gyapjáért tenyésztették, a láma főként szállításra szolgált.

 

Nehéz domborzati viszonyok uralkodás= közlekedés. 2 nagy út szelte át észak-déli irányban. + sok másodrendű út köti össze. Lépcsők, alagutak, köteles függőhidak. Futárhálózat.

 

A birodalom számtalan ajllura (kis paraszti közösségre) oszlott, amelyeket a kurakák (örökletes hatalommal rendelkező törzsfők) igazgattak.

Az ajlluk rendelkezésére álló földeket 3 részre osztottak:

- a legnagyobb a közösségé volt,

- a 2. a Napé,

- a 3. az Inkáé.

Az inka gazdaság nem ismerte a pénzt, és az adórendszeren alapult. A közösség minden tagja köteles volt az Inkának és saját kurakjának bizonyos munkát elvégezni. Közösen művelték az állam és az istenség földjeit.

A mita, a kötelező személyes szolgálat lehetővé tette, hogy állandóan biztosítva legyen az utánpótlás és a munkaerő a hadsereg és a nagy állami munkák (út- híd, templomépítés) számára. Minden család otthon készült szövettel is adózott, pl. gyapjút küldtek az Inkának.

 

Vallás

Igazi államvallás. Inti az uralkodó őse, sokáig a legfőbb istenségnek számított. Voltak földjei, nyájai, arany és ezüstajándékokat is kapott. Ifjú leányok, akllák (kiválasztott  nők), szentelték magukat kizárólag az isten szolgálatára.

Virakocsa, az emberiség teremtője csak a 15.sz-ban került előtérbe. „idős, v. igen kiváló úr”.

A népi vallásosság kp-jában a „huakák” tisztelete állt. A huaka szó a természet tárgyait jelentette: tavak, sziklák, barlangok, templomok, szellemek tisztelete. Ezekre összpontosult a parasztok imádata.

 

Kb. 150 ünnepnapjuk volt. 1. a Nap ünnepei. A nyári napforduló a Kapak Rajmi ünnepe decemberben, évkezdet is. Ekkor voltak az ifjú nemesek beavató ünnepei is.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése