2022. december 30., péntek

1. SZENT ISTVÁN MEGKORONÁZÁSA, ÁLLAMALAPÍTÁSA, TÖRVÉNYHOZÁSA

 

1. SZENT ISTVÁN MEGKORONÁZÁSA, ÁLLAMALAPÍTÁSA, TÖRVÉNYHOZÁSA



1.1. 1.1. Szent István megkoronázása

Helyzetének megszilárdítása után került sor a koronázásra. István követséget küldött Tómába, hogy a legfőbb egyházi hatalom szentesítését megszerezze. A küldöttség Szilveszter pápa tudomására hozta István fejedelemnek a magyar királyság megalapítására és a latin egyházszervezet kiépítésére vonatkozó szándékát. Az új magyar állam szimbólumaként és megerősítéseként a pápától koronát kért. II. Szilveszter koronát és apostoli keresztet küldött Istvánnak, mellyel elismerte a magyar államnak minden államtól való függetlenségét is, a király előtt hordozható apostoli kereszt pedig jelképezi a buzgó térítő és egyházszervező apostolkodását. A koronázás egyesek szerint 100. karácsonyán, mások szerint 1001. január elsején került  sor.

A koronázási szertartás:

1.2. Szent István államalapítása

-          Szent István szétzúzta a rivális törzsi államokat kiépült gépezetét, s lerombolta a vérségi szerződés eszméjét, annak helyébe állítva a tisztán területi szerveződést.

-          Államszervezése során hadi vállalkozásokkal megszerezte az ország területének nagyobbik részét és elismertette királyságát az ország előkelőivel.

-          Ezzel megtette a döntő lépést a korai feudális állammodell, a patrimoniális monarchia kiépítése felé.

Patrimoniális monarchia (von Haller német történész szerint): az a fejedelmi hatalom, amely magánjogi természetű és az állam földje felett való tulajdonon alapszik.)

1.3. Szent István törvényhozása

Szent István idejében a király a legfőbb törvényhozó, ő a jog forrása, ő bocsátja ki a törvényt. A király a saját jogán, saját királyi hatalmára támaszkodva adta ki decretumait. Szent Istvántól két törvény maradt hátra.

Törvényhozásában a királyi tanács tagjaira is támaszkodott. királyi tanács a királyi udvar férfi tagjaiból, valamint a király anyjából állott, valamint ide tartoztak még a főpapok, püspökök, s az ország főurai. Szent István törvényeiben hivatkozott is arra, hogy a törvényt a királyi tanács javaslatára, vagy belegyezésével bocsátotta ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése