2014. szeptember 21., vasárnap

Eperlekvár

Saját recept:
1kg eper
40 dkg cukor
kb. 6 kisebb üveg


Az epret megmosom, a hibáit kiszedem és lecsöpögtetem. Összevágom, aki szereti össze is maszatolhatja saját kezűleg. Jó stresszoldó :). 
Szóval felteszem főni.
Sűrűn kevergetem.
Amikor felforrott leszedem a habot és belerakom a cukrot. Tovább kevergetem. (Ez edénytől függ. Akinek frankó edénye van annak kevesebbet kell keverni és nem ég le.)
Kb. fél óráig rotyogtatom.
Addig az üvegeket elmosom, fedőket is. Vágok rá celofánt is. 
Az üvegeket meleg vizes dunsztba teszem. Tudod: edény konyharuha, víz, melegít. Ebbe bele az üveg. Fertőtlenít is, meg előmelegíti az üveget, így nem pattan el a hőtől.)
Szóval fél óra után lezárom a gázt és elkezdem belemerni az üvegbe az eperlekvárt.
 Ha tele van rá a celofánt (én mindig vizezem a celofánt így jobban vákumoz), kupakot. (Van aki még forralja az üvegekkel együtt. Úgy is lehet.) 
Jól lezárom és fejre állítóm kb. 15 percre.

 Aztán száraz dunszt. 
Akkor tökéletes, ha a kupakot nem lehet benyomni (mint a bébiételnél)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése