2014. szeptember 21., vasárnap

A "szuperprodukció" várhatóan 2014 végén kerül a mozikba.
A Magyar Nemzeti Filmalap 900 millió forint gyártási támogatást szavazott meg a Pálfi György rendezésében készülő Toldi-filmnek. A magyar irodalom egyik legnagyobb hősének kalandjai, a Toldi-trilógia egy romantikus drámai történetben, szélesvásznon, látványos vizuális trükkökkel kel életre - közölte a Magyar Filmunió/Magyar Nemzeti Filmalap, amely szerint a nagyszabású mozifilm "egy legendás lovag, egy költőóriás és egy bátor filmrendező találkozása".
A Toldi-film a tervek szerint 2013 szeptemberétől készül magyar nyelven, nemzetközi szereplőgárdával és a legmodernebb technikákkal a Katapult Film gyártásában. A film forgatókönyvét Pálfi György, Ruttkay Zsófia és Szabó Iván írta, az operatőr Pohárnok Gergely lesz. A Toldi producere Angelusz Iván és Reich Péter.
Toldi személyét sokáig fiktívnek tartották, mivel életéről kevés adat maradt fent. Oklevelekből kimutatták, hogy valóban élt Toldi György és Toldi Miklós I. Károly és I. Lajos korában. Amit biztosan lehet tudni, hogy tanult ember volt, minden valószínűség szerint elsajátította a latin nyelvet is, s ezt a tudását Itáliában is kamatoztatta. Bizonyára családi kapcsolatai révén került Meggyesi Móric pozsonyi ispán mellé, és Pozsony megyében már várnagyságig és alispánságig vitte. Minthogy Meggyesi részt vett Nagy Lajos király 1351-52-es nápolyi hadjáratában, feltételezhetjük, hogy bandériumában ott volt Toldi is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése