2015. június 18., csütörtök

Makedónia felemelkedése

II. Philipposz (359-336)
-          Uralkodása elején leszámolt belső ellenfeleivel.
-          4 frontos háború veszélye fenyegetett, ezért pénzzel és ígértetekkel rávette a paiónokat és a trákokat, hogy ne rontsanak az országra. Maradt Athén és a dardánok. 359 Methóné: Philipposz leveri a trónkövetelő seregeit.
-          358 újjászervezi a hadsereget – alapvetően gyalogosok
-          358 Paionia uralkodója meghal →Philipposz betör a területre és leveri az új királyt Lyppeiost.
-          358 nyara: a dardánok elleni háború  → makedón győzelem  → a dardánok kivonulnak a 4.sz-ban elfoglalt makedón területekről. → Teljessé válik a központi hatalom ellenőrzése Felső-Makedóniában. Helyreállt Makedónia belső egysége, megerősödött újjászervezett hadereje.
-          357 háború Athén ellen. Philipposz megkezdte a déltrák tengerparton az athéni befolyás felszámolását. Amphipolisz makedón kézre került, elfoglalja Pydnát is.
-          356 Athén csatlakozott ahhoz a makedónellenes koalícióhoz, amelyet az illír grabaioi királya, Grabos, Lyppeios paión és Ketriporis thrák király hoztak létre. Támadás a szövetség ellen  → Philipposz elfoglalja Poteidaiat és legyőzi Grabos seregét. → A makedón ellen iszövetség felbomlik.
A Balkán északi részén a makedón diplomácia érvényesült. Phil. politikai befolyását déli irányba is ki akarta terjeszteni. Lehetőség: A szent háború 355-346
Théba-Boiótia szövetsége ellentétbe került Phókis tartománnyal. 357-ben Athén belebonyolódott saját szövetségesei elleni háborúba. Phókis elfoglalja delphoi szentélyt, és kinyilvánította, hogy a továbbiakban ő foglya Delphoi ügyeit irányítani. Elvette a szentély kincseit is. → ez már szentségtörés
355 A szent háború megindul Phókis ellen.
Ebben az évben Athén vereséget szenved szövetségeseitől az un. Szövetséges háborúban.
353 Phil. is csatlakozik a háborúhoz Phókis ellen. 2x vereséget szenved.
352 Phil. legyőzi Phókist. A thesszaliai városok szövetsége őt választja archónná. → Phil. így kedvező helyzetbe került további görög terjeszkedését illetően.
349 az Égei-tenger északi része: Chalkidiké városa befogadta Phil. féltestvéreit  → Phil. támad – győz  →Ezzel a déltrák partvidéken befejezetté vált a makedón uralom.
346 Philokratészi béke: kiszolgáltatta Makedóniának Phókist, és ezzel jó lehetőséget nyújtott Phil-nak arra, hogy közép görög területeken is meghatározó politikai tényezővé váljon.

Készülődés a perzsák elleni háborúra.
Vita folyt a görög városok között, hogy Perzsia elleni háborút Makedónia vezetésével, vagy anélkül indítsák meg.
338 Phil. és az ellene összefogott poliszok összecsapása → makedón győzelem
Athénban kitör a pánik a várható makedón támadás miatt. Phil-nak a perzsa támadáshoz nyugodt hátország kellett, így nem támadt. Athén békedelegációt küld. Előnyös békefeltétel: Athén csak a trák területeit veszítette el, uralma érintetlen maradt. A közhangulat a makedónok mellé állt: Philipposszal symmachiára (politikai szövetsége) léptek és megadták neki az athéni polgárjogot.

Politikai változás a Peloponnészoszon:
-          megerősödik a makedón befolyás
-          Korinthoszban makedón helyőrség állomásozik
-          Megarában, makedónbarát kormányzat került hatalomra

Telepítés politika
A megbízható behódolt népeket a veszélyeztetett határterületre irányította, így a makedón fősereg mentesülve a határvédelmi feladatoktól minden erejét a hódító harci műveletekre tudta összpontosítani. → javult az állam belső szilárdsága, hatékonyabbá vált külpolitikája.

Katonaság
A befolyó jövedelmek nagy részét Philipposz a hadsereg fejlesztésére fordította. Nem zsoldosokat fogadott, hanem hellén mintára phalaxba a gyalogosokat. a szolgálat idején pénzjuttatásokkal ösztönözte őket a jobb teljesítményre. Növelte a lovasság számát. Hetairosok – nehézlovasság: katonai szolgálatuk és politikai támogatásuk fejében a meghódított területek jelentékeny hányadát kapták → így kialakult Phil. körül egy személyéhez hű politkus- hadvezéri testület.

338 Philipposz összgörög kongresszust hív össze Korinthoszban.
Cél: a kialakult helyzet stabilitása. Ezért a kongresszus alapító ülésén közbékét hirdet. Megtiltották az egyes államokban létező alkotmányok erőszakos megváltoztatását. → nyugodt hátország
A Korinthoszban létrehozott pánhellén szövetség hegemónjává a makedón királyt választották.
337 a szövetség 2. ülésén meghirdette a Perzsia elleni bosszúhadjáratot.
336 A király megkezdi a hadjárat előkészületeit.
336 Olympiasztól született lánya esküvőjén egy Pansanias nevű testőr meggyilkoltatta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése