2015. június 18., csütörtök

A peloponnészoszi háború

A háború okai:
-          a legfőbb ok a peloponnészoszi és a déloszi szövetség két vezető hatalma Athén és Spárta közötti ellentét.
-          a görög világ kereskedelmét Athén és Korinthosz tartotta kézen, ezért a két város szembe került egymással.
Thukydidész megkülönbözteti egymástól a hangoztatott és a valós okokat. Legalapvetőbb valós ok:
-          a Spártaiakat félelemmel töltötte el Athén hatalmának növekedése.
A háború indokai:
-          epidamnosi/ kerkyra konfliktus
-          poteidaiai háború
-          megarai pséphisma (néphatározat)
Az epidamnosi konfliktus amiatt robbant ki, hogy Epidamnos városában viszály tört ki a demokraták és az arisztokrácia között. Az arisztokraták Korkyra szigetére menekültek és tőle mint anyavárostól értek segítséget. Korinthosz a demokratákat támogatta a városban. A harc váltakozó sikerrel folyt amikor Korkyra szövetséget kötött Athénnal az arisztokraták megsegítésére. Bár Athén a 445-ben kötött béke miatt nem avatkozhatott volna be, de gazdasági érdekei miatt vállalta a segítségnyújtást és 433-ban legyőzték a korinthoszi hajóhadat.
poteidaiai háború során Athén újra Korinthosszal került szembe. Poteidaiai városát Korinthosz alapította, de az Athén vezette déloszi szövetséghez tartozott. Athén az epidamnoszi konfliktus után azt követelte Poteidaiától, hogy rombolja le a városfalai egy részét és ne fogadja be a korinthoszi főtisztviselőket. Az ultimátumra a város kilépett a déloszi szövetségből a többi Khalkidikéi várossal együtt. Athén 70 hajóval blokád alá vette a várost. A harcokban korinthoszi és athéni csapatok harcoltak egymással, de Spárta is beavatkozott Athén ellenében.
A megarai néphatározat. A kis állam korinthosz és Athén között helyezkedett el és hol az egyikhez, hol a másikhoz tartozott. A Megara és Athén közötti feszültség oda vezetett, hogy 432-ben Athén néphatározatot hozott, ami alapján a megaraiakat kizárták az Athén ellenőrzése alatt álló kikötőkből és az athéni Agóráról. Athén gazdaságilag akarta tönkretenni Megarát, amire válaszul Megara Spárta oldalán keresett menedéket.

A peloponnészoszi szövetség gyűlésén elhangzott fenti vádak és történetek alapján a spártai népgyűlés bűnösnek mondta ki Athént a 445-ben kötött 30 éves béke megszegésében. A spártaiak ultimátumot küldtek Athénnak, aminek fő pontjai a következők voltak:
-          engesztelje ki a Kylóni vérbűnt (azaz űzzék el a városból Periklészt)
-          vonuljanak el Poteidaia alól
-          adják vissza Aigina függetlenségét
-          vonják vissza a megarai néphatározatot
-          később kiegészítették azzal, hogy oszlassák fel a déloszi szövetséget
A végső soron mindkét állam, Spárta és Athén is a saját szövetségi rendszerének fenntartása és a status quo megőrzésének reményében kényszerült a háborúra. A háború politikai és stratégiai okok miatt tört ki.

A peloponnészoszi háború (431-404) szakaszai:
-          archidamosi háború (431-421)
-          a Nikias-féle béke, Argos, Mantineia és Élis szövetsége (421-415)
-          a szicíliai hadjárat (415-413)
-          a dekeleiai háború (413-44)

Az archidamosi háború (431-421):
Mivel Spárta a szárazföldön, Athén padig a tengeren volt erősebb, ezért mindkettő a saját területén próbált meg sikereket elérni. A háború ezen szakaszát Archidamnos spártai királyról nevezték el. A háború első szakaszában a Spártaiak Attika területét dúlták fel 2 alkalommal, de Periklész érvényesítette a védekező taktikáját és a városfalak mögé húzódva kitért az ütközetek elől. A Spártával szövetséges thébaiak 431-ben megrohanták Plataiait míg az Athéni flotta a Peloponnészosz partjait pusztította, és elfoglalta Megarát és Aiginát.
Az Attika elleni 2. spártai támadás idején az athéniak megint a falak mögé vonultak és csak a védekezéssel törődtek. Azonban a zsúfolt városban járvány tört ki. A lakosság harmada halt meg, köztük Periklész is. Halála után Athénban a belpolitikai küzdelmek során Kleón, egy demagóg politikus került hatalomra.
427-ben a spártaiak újra betörtek Attika területére, elfoglalták Plataiait és a védőket kivégezték.
Kleón 250 hajóból álló hadat szerelt fel a leszboszi felkelés leverésére, de ezzel teljesen kimerítette a déloszi szövetség kincstárát, ezért rendkívüli adót vetett ki az Athéniakra. A leszboszi felkelés leverése után az athéniak egy népgyűlési határozatot követően kb. 1000 embert végeztek ki.
425-ben Pylos közelében az athéniak Sphakteris szigetén fogságba ejtették a spártai hopliták egy részét. Spárta békét kért, de Athén elutasította. Közben Spártában Brasidas került a hadsereg élére és a reformjai hatására ütőképesebb hadsereget hozott létre, amivel északra, Thrákiába vonult és ostromolni kezdte az itt lévő városokat a makedónok segítségével.
Amphipolisznál Athén vereséget szenvedett. 422-ben Athén újabb sereget állított ki és Amphipolisznál megütközött Spártával. → Spárta győz (Klénón és Brasidas is elesik a cstában)

ANikias-féle béke (421-415):
A békét Nikias hozta létre. A békében rögzítették a korábbi status quot, visszaállították a 10 évvel korábbi állapotokat. A béke 50 évre szólt. Spárta és Athén szövetséget kötött Argosz és a peloponnésszosziak ellen. Az athéni Alkibiádész politikája következtében azonban hamar szembekerültek egymással. A legnagyobb viták Amphipolisz és Pyrosz visszaadása körül zajlottak. Athén hamarosan szövetségre lépett Argosszal, Élissel és Mantinejával, majd kierőszakolták Mélosz csatlakozását is. Hamarosan támadásokat intéztek Spárta partvidéke ellen.

A szicíliai hadjárat (415-413):
Athén segítséget nyújtott a szicíliai Segertának Syrakusai és Selimos elleni harcához. Athénban a háborús párt Alkibiádésszal lelkesen támogatta az expedíció megindítását. A népgyűlés 3 hadvezért: Alkibiádészt, Nikiaszt és Lamarkhoszt választotta a sereg vezérévé. A gyengén előkészített hadjárat kudarcba fulladt. Alkibiádészt szentséggyalázás vádjával hazarendelték, aki erre árulással válaszolt és Spártába szökött. Syrakusai ostroma csak vontatottan haladt. Alkibiádész tanácsára a spártaiak felmentő sereget küldtek Syrakusai megsegítésére. A spártaiak szárazföldön, a syrakusaiak a tengeren győztek 413-ban Athén felett. Nikiaszt és Démosztenészt elfogták és kivégezték.

A dekeleiai háború (413-404):
413-ban a spártaiak Alkibiádész tanácsára erődítményt hoztak létre Dekeleiában, ahonnan közvetlenül tudták fenyegetni és dúlni Attikát. Athénban az utolsó tartalékokat is felhasználva új hajóhadat építettek, amely Szamosz szigeténél állomásozva próbálta megakadályozni, hogy a szövetségesek elpártoljanak Athéntől. Közben Spárta szövetséget kötött Perzsiával, amely alapján a perzsák pénzügyi segítséget adtak Spártának, cserébe az Perzsiának engedte át a ión városokat Kis-Ázsiában.
Athénban nőtt az elégedetlenség. 411-ben 30 választottra bízták, hogy hozza létre az új alkotmányt.
-          400 tagú tanács vette át a kormányzást, amely teljhatalommal rendelkezett
A 400-ak tanácsa a békére hajlott → a  mérsékelt arisztokraták és a demokraták megdöntötték hatalmukat. A hajóhad vezetője Thrasybulosz visszahívta Alkibiádészt és fővezérré tette.
Alkibiádész vezetésével 2x is legyőzték Spártát. → Spárta békét ajánlott, de az athéni Kleophón visszautasította.
408 A spártai sereg élére Lüszandroszt állítják, ami Athén bukásához vezetett Notionnál.
406 Athén az Arginuszai szigeteknél győzelmet arat, de Kleophón újra visszautasítja a spártai békeajánlatot.
405 Spárta az Aigoszpotam folyó torkolatánál váratlan rajtaütéssel szinte megsemmisítette az Athéni flottát. → Spárta szárazföldön és vízen ostrom alá vette Athént. A spártaiak kiéheztették Athént, akik kivégezték Kleophónt és feltétel nélkül megadták magukat.

A béke 404:
-          Athén a tengeri szövetségét fel kellett oszlatnia
-          csak 10 hajót tarthatott meg
-          a „hosszú falakat” le kellett bontania
-          le kellett mondania minden Attikán kívüli területről
-          szövetségre kellett lépnie Spártával, elirmerni annak uralmát
-          vissza kellett állítania az ősi alkotmányt
A békekötés után a 30 zsarnok uralma következett, akiket Spárta támogatott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése