2015. június 18., csütörtök

Magyarország paleolitikuma

Magyarország paleolitikuma:
Mivel az ország területén kevés a karsztos hegyvidék, ezért kevés a barlang.
-          Alsó-paleolitikum: A Bükk-hegységben lévő Lambrecht-barlang: primitív szilánkiparhoz hasonló jellegű eszközöket tártak fel itt. Ezek az emberi élet legrégibb nyomai Mo-on.
-          Kp.ső- Paleolitikum: Nálunk is a moustérien-kultúra terjedt el. Legfontosabb lelőhelye a Bükk-hegységben a Subalyuk-barlang. Vakarószerszámok, lándzsahegyek kerültek elő. Itt tárták fel a neandervölgyi ember maradványait. Tata, szabad ég alatt feltárt telep.
-          Felső-paleolitikum: A bükk-hegységben lévő Szeleta-barlangról kapta a nevét a Szeleta-kultúra. Babérlevél v. fűzfalevél alakú, kőből pattintott lándzsahegyek jellemzik. a levél alakú hegy két oldala domború és az egész felületükön új technikával rendkívül finoman kidolgozva. Balatonlovas közelében földfesték-bányát tártak fel és a vörös festékanyag kitermeléséhez szükséges eszközöket. Istállóskői- és Peskő-barlang: barlangi medve vadászattal foglalkozó ősember kő- és csontszerszámait és elejtett állatok csontjait tárták fel. Ságvár közelében tárták fel a gravettien népének egy jelentős települését. a népcsoport kétszer tért vissza ugyanarra a helyre, két lakószint fekszik egymás alatt a földrétegben. A kőszerszámokon kívül agancseszközöket is találtak, amelyeket a kunyhók elkészítésére használtak. Itt tárták fel hazánkban az első és legrégibb lakást, egy földbe mélyített kunyhó maradványait.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése